COVID-19 пандемиясының аштық пен тамақ қауіпсіздігіне әсері
DOI:
https://doi.org/10.26577/IRILJ.2022.v98.i2.01Аннотация
Бұл мақалада COVID-19 пандемиясының аштық пен азық-түлік қауіпсіздігіне әсері талданады. Коронавирустың тез таралуы онсыз да нәзік әлемдік азық-түлік жүйесін бұзды. Пандемияға дейін жаһандық аштық әлеуметтік-экономикалық факторларға, табиғи апаттарға, әскери қақтығыстарға және климаттың өзгеруіне байланысты күшейе түсті. Азық-түлік қауіпсіздігі проблемалары COVID-19 таралуын болдырмау үшін енгізілген шектеуші шараларға байланысты үлкен пропорцияларға ие болды.
Мақалада заманауи тамақ жүйелерінің осалдығы және әлемдік аштық деңгейінің тез көтерілу себептері қарастырылған. Мақалада әлемдік аштық деңгейінің жағдайына барабар баға бере алмайтын аштықтың заманауи индикаторлары қарастырылған. Үкіметтен және әлемдік қаржы институттарынан қаржылық қолдау мен экономиканы ынталандыру шараларына шолу жасалған. COVID-19 контексінде топырақты өңдеу технологиясын жетілдіру, жинау және көтерме және бөлшек сауда базарларына жеткізу қажет. Осы мақала аясында жасыл энергияны енгізу қажеттілігі қарастырылады, оны планетаның қазіргі жағдайы және аштықты бағалау жүйесін жетілдіру талап етеді.
Түйін сөздер: азық-түлік қауіпсіздігі, COVID-19, пандемия, аштық, тамақ жүйелері, экономика, аштық көрсеткіштері.