Еуропалық Одаққа мүше елдердің Украинаға қатысты саясаты (2004-2013 жж.) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Қазіргі заман экологиялық мəселелерін қарастыру барысында экологиялық қозғалыс мəселесі, оныңқұрылуы, мəні жəне қоршаған орта мəселелерін шешудегі маңыздылығына да назар аудару жөн.Экологиялық қозғалыстар мемлекеттің экологиялық саясатын құрудағы қоғам рөлін арттыру үшін өтемаңызды құрал болып табылады.Мақалада авторлар қазақстандық экологиялық қоғамдық бірлестіктер мен үкіметтік емес ұйымдаржəне мемлекеттік жобалар əрекетінің түрлі аспектілеріне көңіл бөледі; экологиялық ахуалды жақсартумақсатында жүргізіліп жатқан шараларға сараптау жүргізеді, сонымен қатар аталмыш шаралардыңтиімділігін арттыру мақсатындағы бұл секторды реформалау қажеттілігін дəлелдейді. Авторларқорытындылай келе қоғам еліктіргендігі мен шаралар нəтижелігін арттыру мақсатында жүргізілугемүмкін шараларды атап өтеді.