Халықаралық медиацияны зерттеудің кейбір аспектілері (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2024)
ХХІ ғасырдағы геосаяси өзгерістер мен күшейіп келе жатқан қақтығыстар бүкіл әлемдік қауымдастықты ерекше алаңдатады. Екінші дүниежүзілік соғыс аяқталғаннан соң Еуропа елдері континенттің ұлттық егемендігі мен қауіпсіздігіне қауіп төну мүмкін емес деп ойлады. Ресей мен Украина арасындағы шиеленістің артуы аясында біз өзімізге қандай да бір ел делдал бола ала ма және бұл қантөгісті тоқтата ала ма деген сұрақ қоямыз. Бүгінгі таңда Украинадағы қақтығыс халықаралық құқық пен жалпы әлемдік саясаттың барлық осал жақтарын көрсетті. Үшінші елдердің іс жүзінде қарсылас тараптар арасындағы делдал рөлін ойнауға тырысуының көпшілігі сәтсіздікке ұшырады. Швейцария, Франция, Ұлыбритания атынан дәстүрлі медиатор- лар жанжалдың жанама қатысушыларына айналады және олардың ықтимал делдалдық рөлі күмән тудырады. бүгін Украина Ресейдегі қақтығыстың екінші жағын шақырмай-ақ, әлем бойын- ша кең конференция шақыруға тырысады. Жаһандық Оңтүстік деп аталатын елдердің көпшілігі белсенді қатыспайды немесе Швейцарияға барудан мүлдем бас тартты. Медиация дағдарысы – қазіргі әлемнің өзегі. Осыған байланысты медиация идеясы мен теориясының айналасында дау- лар көбейеді. Бұл мақаланың мақсаты-Қазіргі әлемдегі медиацияның кейбір аспектілерін талдау.Түйін сөздер: медиация, жанжал, соғыс, дағдарыс, делдалдық, халықаралық құқық.