Цифрлық дипломатия навигациясы: БҰҰ және ЕО деңгейінде жасанды интеллектті реттеудегі көпжақты ынтымақтастық (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2024)
Мақалада цифрлық дипломатияның маңыздылығына баса назар аудара отырып, БҰҰ және ЕО деңгейінде жасанды интеллектті реттеудегі көпжақты ынтымақтастықтың маңызды рөлі туралы айтылады. Үнемі өзгеретін жаһандық басқару ландшафтында ол жасанды интеллект дамуын қадағалау үшін БҰҰ мен ЕО аясында әзірленген стратегияларға назар аударады. Зерттеу жасанды интеллект реттеуімен байланысты қиындықтар мен мүмкіндіктерге жарық түсіруге бағытталған және тиімді реттеуші жауаптарды қалыптастырудағы ұжымдық әрекеттің маңыздылығын көрсетеді. Жасанды интеллект, халықаралық қатынастар және басқарудың қиылысын зерттей отырып, зерттеу цифрлық дәуірдегі этикалық және стратегиялық саясатты құру туралы қазіргі дискурсқа үлес қосуға тырысады.Әдістемелік тұрғыдан зерттеу жасанды интеллектті реттеуге қатысты бар әдебиеттерді, бағдарламалық құжаттарды және көп мүдделі тараптардың бастамаларын жан-жақты шолуға негізделген. Нәтижелер жылдам өзгеретін технологиялық ландшафтта жасанды интеллектті реттеу қиындықтарын және пайда болған мәселелерді тиімді шешу үшін көп мүдделі тараптардың ынтымақтастығы қажеттілігін көрсетеді. Мақаланың құндылығы – зерттеу дамып келе жатқан технологияларды реттеудегі көпжақты ынтымақтастықтың дамып келе жатқан динамикасына перспективалар беру арқылы жасанды интеллектті басқару және цифрлық дипломатия саласындағы түсіністікті арттыруға ықпал етеді. Тәжірибелік тұрғыдан нәтижелер жасанды интеллектті реттеуге қатысатын саясаткерлер мен мүдделі тараптар үшін құнды ұсыныстар береді, бұл реттеуші олқылықтарды жою және жасанды интеллектті жауапты дамытуға жәрдемдесу үшін күш-жігерді үйлестірудің маңыздылығын көрсетеді.Түйін сөздер: жасанды интеллект, көпжақты ынтымақтастық, цифрлық дипломатия, жасанды интеллекті басқару, Біріккен Ұлттар Ұйымы, Еуропалық Одақ.