Интернеттегі жанжал тудыру және арандату мәселелерін қылмыс ретінде мойындау (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2020)
Қылмыстық құқық – қоғам мүдделерін қылмыстық қол сұғушылықтардан қорғайтын,сонымен қатар қылмыстың алдын алатын мемлекет құралы болып табылады. Қылмыстыққұқықтың тұжырымдамасы мен түсіндірмесі ұстамдылық принципін ұстануы және қылмыстыққұқыққа тән еңсерілмейтін рухта болуы тиіс. Қылмыстық заңға енгізілген түзетуде (тоғыз)«Интернеттегі мәселелерді қоздыру» қылмысы академиялық қоғамдастықта үлкен пікірталастартудырды. Құқық догмасы нормалардың ерекшеліктерін түсіндіріп қана қоймайды, сонымен біргезаңнаманы басшылыққа алуды және сынға алуды қажет етеді, қылмыстық-құқықтық қорғаудыңоң мәні бар, оны құндылық категориясынан толығымен ажыратуға болмайды, ол басшылықтыңөзінің нормативтік мәнін зерттейді. Берілген мақала төрт құраушы тұрғысынан қарастырылады:заңнама, құндылық, әлеуметтік және саяси философия. Мақаланың мақсаты интернеттеқолданылатын «арандатушылық мәселелердің» ықтимал алғышарттарын зерттеу болып табылатынжәне пікірталастар тудырушы жанжал шығарудан және арандатудан болатын қылмыс түрлеріқарастырылады. Қорытындылай келе, автор Интернетте қолданылатын «арандатушылықты»жоюға болмайды, бірақ оны сақтықпен қолдану керек деген ұйғарымға келеді. Интернетте«арандату қылмысы» анықталуы либералдар тарапынан қатты сынға алынды. Либералдардысынаудың себептері Қытайдың дәстүрлі мәдениетіне терең бойлап, терең әлеуметтік тамырларғаие.Түйін сөздер: заңды қызығушылық, сөз бостандығы, қазіргі дағдарыс, жанжал тудыру,арандату.