Қазақстан Республикасының отбасы заңнамасының нормаларын шетелдік элемент асқынған некені тіркеу кезінде туындайтын құқықтық қатынастарға қолдану мәселелері (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Аңдатпа. Бұл мақалада шетелдік элемент асқынған неке қиюының ерекшелігі талданады.Қазақстан Республикасының ұлттық заңнамасына сәйкес, тіпті азаматтығы жоқ адамдар жәнеөзінің шет мемлекетке тиесілігін растаған шетел азаматтары Қазақстан Республикасыныңазаматтарымен тең дәрежеде отбасы және неке мәселелерінде қорғалуға жатады. Шетел элементі болған жағдайда Қазақстан Республикасының Отбасы құқығы нормаларынхалықаралық шарттардың нормаларына жібермей және жүгінбей қолдану мүмкін емес, соныңішінде «...Республика бекіткен халықаралық шарттардың оның заңдары алдында басымдығыбар»деп көрсететін ҚР Конституциясының 3-б.4-т.контексінде. Осыдан келіп шығатыны,Қазақстан Республикасының ұлттық заңнамасының ережелері мен Қазақстан ратификациялағанхалықаралық шарттың неке-отбасы қатынастарының бір мәселесін реттейтін нормаларысоқтығысқан жағдайда, халықаралық шарттың нормасы басым күшке ие болады. Қазіргі уақыттаҚазақстан Республикасы тиісті заңды қабылдау арқылы зерттелетін саладағы халықаралықшарттардың едәуір санын ратификациялады. Шетелдік азаматтар не азаматтығы жоқ адамдармен Қазақстан Республикасы азаматтарының арасындағы Қазақстаннан тыс жерлерде қиылғаннекеге қатысты, бірақ олар аумағында жасалған мемлекеттің қолданыстағы заңнамасынсақтай отырып, Қазақстан Республикасында жарамды деп танылады. Бұл ретте, ҚР КоБС тиістінормаларының талаптарын сақтау фактісінің тұжырымдамалық маңызы бар.Түйін сөздер: неке, отбасы, шетел элементі, тіркеу, коллизия.