Қазақстан Республикасының заңнамасына Бала құқықтары туралы Конвенцияның нормаларын имплементациялау (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Аңдатпа. Халықаралық құқықтың ұлттық заңнамаға имплементациялау мәселелерін зерделеужағынан кәмелетке толмағандардың құқықтары саласындағы халықаралық стандарттардықолдану тұрғысы ерекше маңызға ие. Қазіргі заманда 1989 жылы 20 қарашада Нью-Йоркқаласында қол қою үшін ашылған, Біріккен Ұлттар Ұйымының Бас Ассамблеяның 44/25резолюциясымен қабылданған, Бала құқықтары туралы Конвенцияның нормаларын және басқада халықаралық шарттарды Қазақстан Республикасының ұлттық заңнамасына имплементациялаумәселесі өзектелуде. Бұл мақалада балалардың мүдделері мен құқықтарын қорғау жөніндегіҚазақстан Республикасында ратификацияланған халықаралық актілердің, ювеналды әділетжүйесіндегі басқа да құжаттардың, іс жүзінде орындалуы жөнінде мониторинг жәнеталдау жасалды. Талдау Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасының тұтастайалғанда адам құқықтарын, атап айтқанда, баланың құқықтарын қорғаудың халықаралықстандарттарын имплементациялауға бағытталған барлық жағдайларында жүргізілді. ҚазақстанРеспубликасының Азаматтық құқық нормаларына сүйене отырып, кәмелетке толмағандардың әрекетке қабілеттілігінің өлшемшарттары қарастырылады. Азаматтық іс жүргізу кодексі негізіндекәмелетке толмағандардың азаматтық іс жүргізудегі әрекет қабілеттілігі талданады. Балалардыңқұқықтарын қамтамасыз етудің үздік қағидаты, балалармен байланысты іс-шараларда оныбірінші кезекте қарау қажеттілігі кодификацияланған және Қазақстан Республикасының басқада заңдарында бекітілген, мұндағы мемлекеттік билік органдарының қызметінің басымдықтысаласы ретінде балалар мүдделері жөніндегі мемлекеттік саясаты танылады.Зерттеу мақсатынасәйкес БҰҰ-ның Бала құқықтары туралы конвенциясының ұлттық заңнамасына Зерттеу мақсатынасәйкес Қазақстан Республикасының заңнамасына Біріккен Ұлттар Ұйымының Бала құқықтарытуралы конвенциясының ережелерің енгізу мәселесі талданды.Түйін сөздер: кәмелетке толмағандардың құқықтары, конвенция, имплементация, Балақұқықтары туралы Конвенция.