Үкіметтің индустриялық дамудағы және технологиялық инновациядағы рөлі: Францияның атом энергетикасын дамыту саласындағы ұлттық саясаты (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2020)
Аңдатпа. Бұл қысқа мақалада тұрақты және табысты инновациялық саясатты іске қосу үшіноңтайлы формат қандай болар еді деген сұраққа жауап беруге әрекет жасалды? Франциядағыядролық энергетикаға қатысты саясат бұл сұраққа ішінара жауап бере алтаын кілті болыптабылады. Француз атом өнеркәсібінің мысалы екінші дүниежүзілік соғыстың соңында құрылуыжәне басқарылуы, мемлекеттік бастамасы ретінде сектордын дамытудың типтік мысалы,оның негізінде мемлекеттік араласудың көпжылдық дәстүрі және қоғамдық бастамалардынтуындайтын инновациялар, оны жоғары технологиялық Кольбертизм ретінде сипаттауға болады.Экономикалық ортада көрнекті ұлттық көшбасшы тап болатын қиындықтарды назарға алаотырып, Лиссабон күн тәртібіндегі инновацияларды қолдау және оның кең таралуына қабылдаушынайылығына күмән тудырады. Француз ядролық операторлары өзінің ұлттық шекарасышегінде ұзақ уақыт бойы квазимонополия ретінде сипатталды. Алайда, бұл инновациялардытұрақты енгізу үшін орынды болды ма, әлде керісінше, ол нарықтық құнды одан әрі құрудытежейтін үлкен кедергі болды. Бұл сұраққа жауап беру және қазіргі бар теориялық вакуумдытолтыру үшін – мақала әртүрлі уақыт кезеңдерінде мезо -, сондай-ақ макросредаға әсер ететінқұнды тұрақты құру детерминанттарының бірі ретінде үкіметті маңызды актор ретінде танитынПителистің кешенді стратегиялық моделін қарауға ұсынылған.Түйін сөздер: Францияның өнеркәсіп саясаты, ядролық энергетика, Колбертизм, мемлекеттіңреттеу