Мәдениетаралық құзыреттіліктерді бағалау Швейцариядағы тақырыптық зерттеу (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Осы зерттеулерде біз білім беру саласындағы мәдениетаралық құзыреттілікті бағалау құралдарының әдебиетіне шолу жасалды. Педагогтар үшін ең өзекті болып табылып ғылыми негізделген баға берді. Сегіз құрал анықталып, мультимәдени тиімділік шкаласы таңдалды. Мақсаты – Женева Халықаралық 88 бастауыш мектебінің мәдениетаралық құзыреттілігін талдауда қолдану. Сондай-ақ, ағылшын және франк тілді мұғалімдер арасында көптүрлілігімен, мультимәдениеттілігімен және мультимәдени мектеп ортасындағы мультимәдениеттілік тұжырымдамасымен жұмыс тәжірибесін салыстыру жүргізілді. Екі топта салыстыруда алдын ала талдау жасалып кейбір айырмашылықтар анықталды, бірақ екі топтың да әртүрлілікке қатысы бар. Ағылшын тілді және франкотілді мұғалімдер әртүрлі тәжірибесіне қатысты нәтижелерді талқылағымыз келеді. Алынған нәтижелер болашақ зерттеулердің бағыттарын анықтайды.Түйін сөздер: құзыреттілік, мәдени, мәдениетаралық, трансмәдениеттік, кросс-мәдени, мультимәдениеттік, шкала, инвентарь, білім беру, мұғалімдерді дайындау, педагогикалық білім.