Білім Қазақстанның сыртқы саясатындағы «жұмсақ күш» құралы ретінде (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Қазіргі уақытта әртүрлі мемлекеттер, оның ішінде ұлы державалар, аймақтық державалар халықаралық қатынастардағы мақсаттарына жету үшін «жұмсақ күш» сияқты сыртқы саяси құралды қолданады. Әлемдік экономикалық көшбасшылардың өз тілдерін алға жылжыту үшін жеткілікті қаражаттары болғанымен, шетелдік студенттерге стипендия және дамушы елдерге, аймақтық державаларға, сонымен қатар дамыған мемлекеттер клубына кіруді көздейтін дамушы елдерге несие беру мүмкіндігі «жұмсақ күшке» қаражат бөледі.Мақалада қазақстандық білімнің тартымдылық әлеуетін халықаралық аренадағы саяси ықпал құралы ретінде пайдалану туралы өзекті мәселе талқыланады. Қазіргі әлемдік саясаттағы көшбасшылықтың ресурстық базасындағы өзгерістер дәйекті түрде талданады, қазақстандық жоғары білім беру жүйесінің «жұмсақ күшінің» артықшылықтары мен әлеуеті қарастырылады, Ресей университеттерінің сапасы мен тартымдылығын арттыру саласындағы қолданыстағы мемлекеттік бастамалар бағаланады. Барлық деңгейдегі заманауи білім беру жүйесінің негізгі моделін жан-жақты жаңғырту – Қазақстанның ішкі саясатындағы басты мәселе. Бүгінгі таңда жоғары білім тұрақты, ұтқыр жұмыс, коммуникация, өзін-өзі дамыту және мәдениетаралық ынтымақтастыққа негізделген.Түйін сөздер: білім, «жұмсақ күш», білім беру жүйесін модернизациялау, академиялық ұтқырлық, Қазақстанның сыртқы саясаты.