Оффшорлар, салық төлемдерін оңтайландыру тәсілі және халықаралық деңгейде ұйымдардан салық төлеуден жалтару әдісі ретінде (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Қазіргі күрделі саяси және экономикалық жағдайда Қазақстан Республикасы үшін экономикалық қауіпсіздік тәуекелдерін әсіресе талдау қажет. Мемлекет үшін экономикалық қауіпсіздіктің ең маңызды қатерлерінің бірі – салық салудан кету, капиталды сыртқа шығару, сондай-ақ активтерді оффшорлық компанияларға аудару. Оффшорлық схемалар оларды пайдаланатын компанияларға жиі заңды негізде бюджетке салық төлемеуге мүмкіндік береді, бұл барлық деңгейдегі бюджеттерге түсетін түсімдердің жетіспеушілігін тудырады. Осы мәселе схемаларды капиталдың трансшекаралық қозғалысы мүмкіндігі бар ірі бизнес қана пайдаланатындықтан ерекше өзектілікке ие болады. Халықаралық компаниялар оффшорлық аймақтарды салық салудан кету үшін де, сондай-ақ елден капиталды сыртқа шығару үшін де пайдаланады. Соңғысы Қазақстан Республикасы үшін аса өзекті. Салық салудан кету үшін оффшорлық схемалар бір күндік фирмаларды қолдану схемасына ұқсайды. Оффшорларды пайдалану мәселесі әлемдік деңгейдегі мәселе болып табылады. Дамыған елдерде оффшорларды пайдалану схемасы келесідей: бас компания метрополитенде, ал оффшорларда еншілес және «немерелі» компаниялар шығарылады. Трансферттік бағалар арқылы, яғни оффшорлық компанияларда сатып алынатын ресурстарға, сондай-ақ жұмыстар мен қызметтерге бағаның артуы, сондай-ақ бас компания оффшорларда сататын өнімге, жұмыстарға, қызметтерге бағаныңтөмендеуі оффшорлық компанияларда барлық пайда шоғырланады және осылайша салық салуды барынша азайтуға қол жеткізіледі.Түйін сөздер: оффшор, салық, қылмыс, алдын алу, себептер, жауапкершілік, заңнама.