Қытай қоғамындағы ислам терминологиясы (мәдениетаралық қатынас мәселесі) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Берілген мақалада ислам терминологиясының қытай дәстүріне енуі және оның дамуы турасындағы мәселе қарастырылады. Мәдени диффузия үрдісінде қолданылатын қытай жазуының ерекшеліктері де сипатталады. Қытайлық халықтың ғасырлар бойы Батыста да,оңтүстікте де әсер еткен діни плюрализмнің себептері басқа діндердің таралуы мен олардыңқарапайым қытайлықтардың мәдениетіне, әдет-ғұрыптарына және өміріне әсер етуі анықталады.Мақалада ислам мен өзге де діндердің жаңа ұғымдары иероглифтік графикаға аударылғаныжәне оларды қытай қоғамындағы әлеуметтік-экономикалық, ұлттық және саяси қатынастардыңкүрделілігін реттеуге негізделген уақыттармен байланысты өзгергені сипатталады. Дінніңқоғам дамуында алатын орны, атқаратын міндеттері мен қызметтері әлеуметтік-мәдениинститут ретінде түсіндіріледі. Қытайдағы ислам дінінің таралуы мен кезеңдері талқыланып,діни әдебиетте қалыптасқан аудару әдістері талданылады. Саяси биліктің механизмдерінің іс-әрекетін көрсететін және саяси қатынастар саласындағы тұлғалардың мінез-құлқын бағыттайтынруханилықтың көп түрлілігі талданылады. Шыңжаң-Ұйғыр автономиялық аймағына, Исламныңүстемдік ететін Орталық мен Таяу Шығыстағы қытайлық қақпасына ерекше назар аударылады.Сонымен бірге, «Бір жол, бір белдеу» жобасы автономиялық аймақ аумағында коммуникацияжолдарын құратындығы, сонымен қатар жалпы Қытайды әлеммен, әсіресе, ислам әлеміменбайланыстыру жолдары қарастырылады.Түйін сөздер: мәдени революция, қоғам, кірме сөздер, синкретизм, қажылық, әдебиет, саясат.