Америкааралық аймақта адам құқықтарын қорғаудың халықаралық жүйесінің нығаюының келешегі туралы (Америкалық мемлекеттер ұйымының қызметін талдау мысалында) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Аталған зерттеудің пәні болып адамның құқықтары мен оның негізгі бостандықтарын қорғаубойынша Америкалық мемлекеттер ұйымы шеңберінде қызмет жасайтын институционалдықоргандардың қызметі табылады. Мақалада адамның құқықтары мен негізгі бостандықтарынақатысты міндеттемелерді одан әрі әзірлеу мен қолдану бойынша әрекет жоғарыда аталғанұйыммен қалай жүзеге асырылады, әсіресе олардың іс жүзінде сақталуына халықаралық бақылаужүргізу кезінде, сонымен қатар адам құқықтарын қорғаудың жаһандық халықаралық жүйесіннығайту мәнмәтінінде олардың келешегі қандай деген сынды сұрақтар қарастырылған.Мақсатқа жету мен қойылған міндетті шешу үшін Америкалық мемлекеттер ұйымы қызметімысалында халықаралық құқық қорғау жүйесінің нығаюының келешегіне талдау жасалынды. Осыұйым қызметі шеңберінде қарастырылған аядағы жетістіктер ынсапты болып табылады. Бірақ,сонымен бірге, Біріккен Ұлттар Ұйымы мен басқа да аймақтық құрылымдардың тәжірибелерінесепке ала отырып, адам құқықтарын қорғаудың өзіндік аймақтық жүйесі даму үстінде депайтуға болады.Авторлар, қазіргі таңда жұмыс жасайтын адам құқықтарын қорғаудың америкааралық жүйесіқұрылымы мен нормативтік-құқықтық негізі бойынша, адам құқықтарын қорғаудың еуропалықжүйесіне сәйкестеу келеді деген тұжырымға келеді. Бірақ, сонымен қатар, ол еуропалық аймақтажұмыс жасайтын жалпыға танылған бақылау тетіктерімен салыстырғанда, бөлек маңыздыкемшіліктерден арылған емес.Түйін сөздер: Американдық декларация, комиссия, Америкааралық Сот, Америкалықмемлекеттер ұйымы, адам құқықтары.