Еуропалық Одақтың энергетикалық саясатының генезисі (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Мемлекеттік егемендік қағидаты мен биліктің теңгерім тұжырымдамасына негізделгенхалықаралық қатынастардың дәстүрлі орталықтандырылған жүйесі жаһандық көп деңгейліөзара әрекеттесу жүйесіне жол ашады, оның бір мысалы Еуропалық Одақтың қызметі болыптабылады. Әлемдік геосаясаттың өзгеру ландшафты Еуропалық одақтың дамуындағы жаңаүрдістерді тудырады, оның энергетикалық қауіпсіздігін қамтамасыз етудің маңызы артып келеді.Еуропалық Одақтың энергетикалық саясатын ескере отырып, авторлар бірыңғай энергетикалықстратегияны қалыптастырудың әртүрлі сатыларынан ерекшеленеді. Қазіргі уақытта жаһандықэнергетикалық нарықтағы экономикалық бәсекелестікті күшейту үрдісі байқалады, ол елдердіңсаяси бағытын үнемі реттеуді талап етеді. Энергетикалық қауіпсіздікті қамтамасыз етуқажеттілігін басшылыққа ала отырып, Еуроодақ елдері бүкілодақтық және ұлттық энергетикалықсаясатты қалыптастырады. ЕО-ның басым бағыттары белгілі бір салада ұлттық басымдықтарменбір дәрежеде байланысты болатын жалпы энергетикалық саясатта энергиямен жабдықтаудыңсенімді көздерін іздестіру, көмірсутегі шикізатын тасымалдау маршруттарын әртараптандыру,энергия тиімділігі және жаңартылатын энергияны өндіруді дамыту, жаңа технологияларды жәнеэнергетикалық қауіпсіздікті дамыту болып табылады.Түйін сөздер: Еуропалық Одақ, энергетикалық саясат, энергетикалық қауіпсіздік.