Қашықтықтан оқудағы өз бетінше білім алудың рөлі (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Қазіргі тез өзгермелі әлемде білім беру жүйесі заманның көптеген сын-тегеуріндерінетөтеп беруге мәжбүр. Қазақстандық білім беруді жаңғыртудың жаңа тәсілдемелері, жаңаұрпақ стандарттарын ендіру басым мақсаттар мен міндеттерді анықтайды, ал оларды шешубілім берудің жоғары деңгейлі сапасын талап етеді. Бүгінгі күні қоғам танымдық қажеттіліктерідамыған, өз бетінше білім алуды және өздігінен дамуды мақсат тұтқан, алған білімдердіпайдалана алатын, заманауи ақпараттық кеңістікте бейімделе алатын түлектерге мүдделі.Педагогикалық зерттеулердің дербес тәуелсіз бағыты ретінде студенттің жеке тұлғасыныңөз бетінше білім алуы ғылымда біршама жақында ғана пайда болды. «Өз бетінше білім алу»термині зерттеулер мен ғылыми-педагогикалық жарияланымдарда жиі кездеседі, бірақ ғылымдазерттеліп отырған мәселеге бірыңғай тәсілдеме әлі анықталған жоқ. Студенттердің білім берудіңсубъектілері ретіндегі жаңа жағдайын ескере отырып, жоғары оқу орындары олардың нысаналыұйымдастырылған өзіндік жұмысының мәртебесін қайта құрып, оның нормативтік-құқықтықжәне ақпараттық базасын жетілдіруде. Оны дамытудың бағыттарының бірі қашықтықтан оқунысаны болып табылады, оның негізін өз бетінше білім алу құрады. Студенттердің өз бетіншебілім алуы деп біз белгілі бір жеке тұлғалық және қоғамдық маңызды білім мақсаттарына қолжеткізуге бағытталған қызметті түсінеміз: кәсіби тілектерді қанағаттандыру, жаңа білім алу,кәсіби білімді үздіксіз жалғастыру, соның арқасында білімнің өзектілігі артып, ол кеңейе түседі.Студенттердің өз бетінше білім алу құрылымында уәждемелік құрауыш ең маңызды нәрсе, олмыналарды қамтиды: кәсіби мүдде, өзін-өзі жетілдіруге талпыныс. Қашықтықтан оқу үрдісіндетәрбие сипатындағы белгілі бір қарым-қатынастар пайда болып, солар өздігінен даму үрдістерінүдеткіш болып табылады. Өз бетінше білім алу жеке және қоғамдық құндылық болып табылады,жастардың жұмылғыштығы және білім беру саласындағы зор мүмкіндіктерін қамтамасыз етеді.Студенттердің жеке білім алу жолдарын жүзеге асыру құралы ретінде қашықтықтан білім алудыендіру Қазақстанның білім беру жүйесін дамытудың маңызды беталысы болып табылады.Мақалада қашықтықтан оқуды тиімді жүзеге асыру үшін негіз ретінде өз бетінше білім алудыңептілігі мен дағдыларын қалыптастыру қажеттілігінің пайдасына дәлелдер келтірілген.Түйін сөздер: өз бетінше білім алу, қашықтықтан оқу, оқу үрдісі, педагогикалық қолдау,өзіндік жұмыс.