Қазақстан Республикасының қазіргі еңбек нарығының жайы мен жұмыспен қамту құрылымы (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Еңбек нарығы мен халықты жұмыспен қамту мәселелері үнемі ғылыми, саяси-қоғамдықорталықтардың және басқа да мекемелердің зерттеу нысаны болып табылады. Ғаламдықэкономиканың қазіргі дағдарыстан кейінгі қалпына келу кезеңінде бұл мәселелердің өзектілігіартуда. Еңбек нарығында орын алатын процестерді көптеген нарықтық экономиканыңэкономикалық, әлеуметтік, демографиялық құбылыстары толықтай немесе ішінара қамтиды.Сонымен, бұл мақаланың басты мақсаты еңбек нарығын және Қазақстандағы халықты жұмыспенқамту құрылымын жүйелі түрде зерттеу болып табылады. Жаңа стратегиялық міндеттердіжүзеге асыру жолында ең маңызды орынды білім, біліктілік және парасаттылық негізіндегіадами ресурстары алады. Бұл мақалада қазіргі таңдағы Қазақстандағы халықты экономиканыңтүрлі секторларындағы жұмыспен қамту құрылымының үрдістері мен динамикасына талдаужасалады. Еңбек нарығының тиімді жұмыс жасауы қазіргі замандағы нарықтық экономикадағықарым-қатынастардағы көптеген сұрақтар мен мәселелермен тығыз байланысты. Зерттеудіңмәні мен практикалық маңыздылығы да сол мәселелерді шешу үшін жұмыспен қамту жөніндегітеориялардың толық талдалуында жатыр.Түйін сөздер: еңбек нарығы, жұмыспен қамту құрылымы, халықты жұмыспен қамтудың дамуүрдістері мен динамикасы.