Қазақстан Республикасындағы украин диаспорасының тарихынан (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Көші-қон үдерістерін жандандыру контексінде иммигранттар топтарын шоғырландыру,демократияны кеңейту және мультикультурализм саясатын, этникалық лоббизм көптегенелдердің экономикасында да, саясатта да әсер етудің аса маңызды тетіктерінің бірі болды.Диаспоралардың саяси әлеуетін Отанын дамытуға және оның халықаралық қатынастарынапайдалану тәжірибесі өсті.Белгілі бір халықтың біраз бөлігінің өз мемлекетінен немесе этникалық шекарасынан тысорналасуы диаспора болып табылады. Диаспораның құрылуының бас себептерінің бірі – олэкономикалық, саясат, дін және де басқа мәселелерге байланысты халықтың миграциясы.Осы себепте кез келген мемлекеттегі диаспораларды, сонымен қатар миграциялық ағымдардызерттеудің мән-мағынасы мен орындылығы жатыр.Украин диаспорасы Украинаның халықаралық аренадағы позицияларын нығайтуға,тұрғылықты елдерде және халықаралық ұйымдарда сыртқы саяси мүдделерді насихаттауғажәне имиджді жақсартуға ықпал ететін әлеуетке ие.Әлемдік саясатта этникалық лоббизмнің рөлін ескере отырып, Қазақстандағы украиндиаспорасының тарихын, динамикасын және қазіргі жағдайын зерттеп, оны саяси, экономикалық,ақпараттық әсердің күшті факторы ретінде қарастырған жөн.Зерттеуде бірнеше әдістер қолданылуы керек. Олар: жүйелі тәсіл, тарихи әдіс жәнесалыстырмалы талдау. Зерттеудің нәтижелері Украина мен Қазақстан арасындағы мәдени-гуманитарлық ынтымақтастықтың үрдістерін болжау үшін пайдаланылуы мүмкін.Түйін сөздер: Қазақстан Республикасындағы украиндар, қоныс аудару, ұлттық және мәдениқалпына келтіру.