Мәдениетаралық коммуникация тұрғысындағы сыпайылық категориялары және сөйлеу әдебінің коммуникативтік-прагматикалық ерекшеліктері (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Осы зерттеу жұмысының негізгі социолингвистикалық тақырыбы ретінде лингвистикалықфеномен немесе өзара қарым-қатынас тақырыптарын атауға болады. Қарым-қатынас жүзегеасырылатын тіл лингвистикалық анализдің дерек көзі ретінде қызмет етеді. Бір себептен,лингвистикалық феноменді білу қарым-қатынастың процестері мен нәтижелерін негіздеуүшін пайдаланылуы мүмкін. Осындай зерттеулер интеракционды социолингвистика саласынажатқызылады. Интеракционды социолингвистиканың мәдени сәйкестендірілген интеракциондыстратегияларға тура байланысы бар. Осы зерттеудің мақсаты – өтініш және кешірім сұраукезіндегі сөйлеу актілерін мәдениетаралық аспектіде талқылау болып табылады. Неғұрлымнақтыланған деңгейде бұл жұмыс сыпайылық және жанамалық арасындағы өзара байланыстызерттейді. Өтініш әлеуметтік және мәдени нормаларға сәйкес тұжырымдалуы тиіс болғандықтан,ол “жағымсыз қоғамдық тұлғаға адресаттың төндіретін қаупі” ретінде қарастырылады (Браунжәне Левинсон, 1987). Осы зерттеу жұмысы үшін деректер жинауда көп нұсқалы дискурсивтітапсырмалар (КДТ) қолданылды. КДТ деректерді жинау әдісі болып табылады, оның көмегіменәр түрлі тілде абсолюттік салыстырмалы деректер жинауға болады. Бұл бірнеше мәдениетке тәнсыпайылық нормалар жайында қорытынды жасауға мүмкіндік береді. Деректер Бурч, Сараево,Босния және Герцеговина Университеттерінде оқитын босния және түрік текті студенттердіңжауаптарына негізделген. Зерттеуге ағылшын тілі мен әдебиеті бөліміндегі бірінші және екіншікурстың қырық үш студенті қатысты. Зерттеу жұмысы барлық деректерді сапалық талдауғанегізделеді. Сонымен қатар, мәдениетаралық салыстыруда сандық талдау пайдаланылады.Деректерді талдауды сипаттау үшін, сондай-ақ жыныстық тиістілігіне байланысты қарастыруғамүмкіндік беретін айнымалы құрал қолданылады. Бұл одан әрі терең талдауқажет болғанжағдайда қолданылуы мүмкін. Нәтижелер өтініш білдіру және кешірім сұрау стратегияларымәдени және жыныстық тиістілігіне байланысты өзгеріп тұратынын көрсетті.Түйін сөздер: сыпайылық, өтініш, кешірім сұрау, мәдениетаралық прагматика, дискурсивтістратегия.