Еңбек нарығының эволюциясы және халықаралық еңбек көші-қоны: зерттеудің теориялық аспектісі (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Экономикалық жаһандану үдерісі адам әрекетінің барлық саласын қамти отырып, XXIғасырда әлемдік экономикалық байланыстарды айтарлықтай кеңейтті, өз кезегінде, халықаралықеңбек құрылымының күрделі құрылымына, жұмыс күшінің нарығын реттеу жүйесінің өзгерісіне,халықаралық еңбек көші-қонының жаңа тенденцияларының туындауына алып келді.Мақала мақсаты халықаралық еңбек көші-қонымен өзара байланыса еңбек нарығынзерттеулерде теориялық аспектілерін қарау болып табылады. Батыс авторлардың ғылымиеңбектерінде осындай үрдістің эволюциясына назар аударылады, оның салдары көптеген жетекшіелдердің ұлттық нарықтарының салдары оқшауланған құрылымдары болып табылады, оларбұрыннан кіріктірілген, оның үстіне, олар еңбек күшін ауыстыру динамикасымен байланысты.Еңбек ресурстарының трансұлттық көші-қоны бүгінде жүйелі, тұрақты сипатты.Мигранттарды тағайындау орнын зерттеу, еңбек көшіп-қонының ерекшеліктерін анықтау,аймақтық бөлімде зерттелетін үрдістердің теориялық түсінуінің жеткіліксіздігіне көрсетіледі.Жұмыстың теориялық маңыздылығы әлемдік және ұлттық еңбек нарығының әдіснамасын,жаһандану жағдайларында және технологиялық трансформацияда тереңдету және дамытудаболып отыр. Бұл өз кезегінде, әр түрлі ғылыми тәсілдерін келісуге және осы маңызды ғылымисалада ғылыми білімнің фрагменттерін игеруге қабілеттендіреді.Практикалық жоспарда осы тақырыпты зерттеу келесі ғылыми зерттеуде негізгіқорытындыларын қолдануға және әлемдік және ұлттық еңбек нарығын дамыту қазіргі заманғығылыми зерттеулерде дамытуға, үдеріс талдауына мүмкіндік береді, халықаралық еңбек көші-қонын дамытуда негізгі бағыттарын анықтайды.Түйін сөздер: еңбек, көші-қон, эволюция, халықаралық, тарих.