Қазақстандағы суррогат ананың құқықтық реттелуі (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Мақалада қазіргі таңдағы медицинаның генетикалық ата-ана атану жолындағы жетістіктерініңбірі суррогат ана түсінігімен байланысты өзекті мәселелер қарастырылады. Автор суррогат анатүсінігі мен түрлері (жартылай және толық, дәстүрлі және дәстүрлі емес); суррогат ана болудыңталаптары; суррогат ана қызметін кімдер пайдалана алады; суррогат ана қызметіне Қазақстандажәне шет елдерде рұқсат берілген бе (коммерциялық немесе коммерциялық емес негізде) дегентақырыптарды зерттейді.Автор суррогат ана қызметін отандық және шетелдік тәжірибеге сай талдап, заңға сәйкессуррогат ана қызметін алу жолдарының ерекшеліктері және кемшіл тұстарын көрсетеді.Дүниежүзіндегі суррогат ана қызметін пайдалануға заң жүзінде рұқсат берілген және рұқсатберілмеген мемлекеттерге тоқталып, аталған қызметке заңмен рұқсат берілмеудің себептерінанықтайды. Суррогат ана қызметін пайдалану барысында суррогат ананың құқығы мен баланыңтағдырына ерекше назар аударады, Қазақстандық және шетелдік заңнамаларды салыстыруарқылы суррогат ананы құқықтық реттеудің оңтайлы жолдарын анықтайды.Зерттеу барысында суррогат ана деген кім және оған қойылатын талаптар; ҚазақстанРеспубликасы азаматтары мен шетел азаматтарының Қазақстан аумағында суррогат ана қызметінпайдалануы мен суррогат ана келісім-шартының жасалу тәртібі көрсетілген.Түйін сөздер: Қазақстан Республикасы, суррогат ана, келісім шарт.