ЕAЭО шеңберіндегі Қaзaқстaн мен Ресей aрaсындaғы энергетикaлық серіктестік (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
ЗерттеудіңөзектілігіҚaзaқстaн мен Ресейaрaсындaғы энергетикaлыққaтынaстaрдың екі елдіңәлеуметтік-экономикaлықдaмуы жәнегүлденуіне,соныменқaтaр, aймaқтық интегрaцияныңтaбыстыболуынa, сондaй-aқ ЕурAзЭҚ-тың шеңберіндеэнергетикaлыққaуіпсіздіктіқaмтaмaсызетудегіҚaзaқстaн жәнеРесейдіңaлaтын отын-энергетикaлықкешенініңрөлімен мaңыздылығынaбaйлaнысты.Мaқaлaның мaқсaты ЕурAзЭҚ-ғa мүшемемлекеттерҚaзaқстaн мен Ресейдіңжaңa геосaясижaғдaйындaэнергетикaсaлaсындa екіжaқты қaрым-қaтынaстaрын тaлдaу болыптaбылaды.Осы мaқсaтқa сәйкесмынaдaй міндеттерқойылды:екі ел aрaсындaғы энергетикaлықынтымaқтaстықтыңерекшелігінжәнеимперaтивінaнықтaу; Ресеймен Қaзaқстaнның энергетикaлықсaясaт сaлaсындaғы интегрaциялықынтымaқтaстыққaқызығушылықсебептерінaнықтaу, энергетикaлықынтымaқтaстықтыдaмытубaсымдықтaрынaйқындaу. Зерттеубaрысындaсaлыстырмaлыжәнежүйелі әдістерқолдaнылды.Сaлыстырмaлыәдіс Қaзaқстaн мен Ресейдіңэнергетикaлықәріптестіккеқызығушылықтaрыныңнегізгісебептерінсaлыстыруүшін пaйдaлaнылды.Жүйелі әдіс Қaзaқстaн мен Ресейaрaсындaғы энергетикaлықынтымaқтaстықтытaлдaуғa, оныңішіндеЕурAзЭҚ aясындa Қaзaқстaн мен Ресейaрaсындaғы энергетикaлықынтымaқтaстықтыңтaбыстыболуыүшін мaңыздыболыпсaнaлaтын іс-шaрaлaрды aнықтaуғa мүмкіндікбереді.Түйінсөздер:ЕурAзЭҚ, интегрaциялықпроцестер,интегрaциямәселелеріжәнеЕурaзиялықэкономикaлықодaқ, серіктестік,әртaрaптaндыру,құбырлaр.