Қазақстандағы екінші толқынды девальвация (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Мұнай бағасытөмендеп, Ресей рублі АҚШ долларына қатысты девальвацияланғасын көп экономистер қайтадан девальвация болуының мүмкіндігін болжап жатыр. Эксперттердің көбісі келесі девальвация 2015 жылдың басында орын алады деп болжап, халыққа жинаған ақшасын қандай да бір валютаға, дәстүрлі доллар мен еуродан юаньға дейін, алмастыруға кеңес беруде. Бұл қауіп оңай түсіндіріледі. Бар болғаны бірнеше ай ғана бұрын, осы жылдың ақпанында кенеттен ұлттық валюта девальвациясы орын алды, нәтижесінде теңгенің долларға қатысты жаңа бағамы 143-тен 185-ке көтерілді. Осының нәтижесінде елдегі екінші деңгейлі банктер РЕПО бойынша келісімдердің есептік ставкасын арттыратын «овернайтқа » 15% – 45% -дық СВОП операцияларын жүзеге асыруда. Қазақстанның Ұлттық Банкі валюта бағамын ұстап тұру үшін АҚШ долларын сатуда. Осағын сәйкес фонд нарығындағы ақша айырбасталымдылығы Ұлттық Банк еншісіне өтуде. ҚР Ұлттық Банкі Ресейдің рубльдің еркін конвертациясын қалыптастыруына байланысты теңге- рубль коридорын теңгені нығайту бағытына өзгертті. Қазір теңгенің АҚШ долларына қатысты бағамы тұрақты, ендігі девальвация болса да келесі жылдың басы деп күтіледі. Ұлттық валютаның әлсіреуі мұнайлық котировка бағасы төмендеген жағдайда жалғасады.
Keywords: девальвация; мұнай бағасы; айырбас бағамы; тұрақтылық; ұлттық валюта