ЕО сыртқы қатынастар құқығының ерекшеліктері (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Мақалада ЕО-ң халықаралық қатынастардағы құқығының Лиссабон шартының күшке енгеннен кейінгі уақытындағы ерекшеліктері қарастырылған. ЕО құқығында өзгешеліктер мен ерекшеліктер бар, олар тек ЕО-ң негізін қалаушы екі шарт қағидаларын салыстыра отыра және ЕО құзыретін іске асыру тәжірибесін талдай келе айқындалады. Лиссабон шартының ЕО-ң сыртқы айрықша құзырет саласын кеңіткеніне қарамастан, ерекше жағдайлар әлі де бар: Көлік саясаты Ортақ сауда саясат саласынан тыс шығарылған және ЕО пен мүше мемлекеттер арасындағы бірлескен құзыреті арқылы жүзеге асады; немесе Даму саясатындағы бірлескен құзыретінің өзгешелігі, ол ЕО-ң Дамыту мақсатындағы ынтымақтастық пен гуманитарлық көмек салаларындағы құзыреті мүше мемлкеттерінің өз құзыреттерін іске асыруды тоқтатпайды деген ескертумен жүзеге асады. ОСҚС ауқымының кеңдігі үшін оның және ЕО-ң басқа сыртқы істер салалары арасындағы шекарасы туралы мәселесі туындайды. Халықаралық шарттар жасасу аясы да ерекше жағдайларға ие, аралас шарттар ЕО пен мүше мемлекеттердің бірлесіп қатысуымен жасалады.
Keywords: ЕО құқығы; сыртқы құзырет; ОСҚС; халықаралық шарттар