Мәмілешарттың түсінігі (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Бұл мақалада мәмілешарт түсінігі туралы қарастырылған. Екі немесе одан да көп жақтың азаматтық құқықтар мен міндеттерді анықтау, өзгерту немесе тоқтату туралы келісімі ретіндегі келісімшарт. Бұл анықтамада мәмілешарт туралы айтылғаны анық. Келісімдер, шарт ретінде, заңдық фактілерден айырмашылығы да, мазмұны да жоқ. Оған тек келісімшарттан шыққан келісімдік құқықтық қатынас ғана ие. Сонымен қоса, басқа да құқықтық қатынастардағыдай келісім мазмұнын контрагенттердің өзара құқықтары мен міндеттері құрайды. Әдебиетте құқықтық қатынастардың пайда болу негізі ретіндегі келісім түсінігі мәселесі бойынша бір біріне сәйкес келе бермейтін көзқарастар білдірілген болатын. Мысалы, ресейлік заңгер- ғалымдар М.И. Брагинский мен В.В. Витрянский АҚШ Бірыңғай сауда кодексіне көңіл аударады. ҚР Азаматтық кодексінде «шарт» және «келісім » ұғымдарымен қатар тағы бір ұғым кеңінен қолданылады – ол «келісім беру » ұғымы. «Келісім беру » «келісім » ұғымына қарағанда заңдық фактілерге тән салдарды туындатпайды.
Keywords: ҚР Азаматтық кодексі; шарт; келісім; АҚШ Бірыңғай сауда кодексі; оферта мен акцепт