Экономикадағы «Голландық ауру» тұжырымдамасы (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Мақалада экономикадағы «Голландық ауру» ұғымының теоретикалық аспектілері және Қазақстан Республикасында «голландық аурудың » салдары мен себептерінің ерекшеліктері (едәуіршикізатресурстары бар елдердің экономикалық дамуының ерекше құбылысы) қарастырылады. Бұл еңбекте Ресей мен Қазақстанда «голландық аурудың » болуы туралы мәселе ерекше қызығушылық тудырады. Көптеген зерттеушілер табиғи ресурстарды экспорттаушы елдерде «голландық аурудың » тек кейбір симптомдарының бар екендігін жартылай дәлелдеді немесе мұндай растауларды мүлдем таппады. Экономиканың дамуына ресурстардың болуының өзі емес, оған сай келетін жауаптар іздеу қажет және солармен байланысты әрекет ету болып табылады. Автор «голландық аурудың » болжамын талдайды және оны Excel бағдарламасының қателіктермен салыстырады.
Keywords: табиғи ресурстар; голландық ауру; феномен; болжам; белгі; шикізат