Халықаралық құқықтағы және шет елдердің ұлттық заңнамаларындағы адам саудасы үшін жауапкершілік (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Ұйымдасқан қылмыстық топ арқылы халықаралық адам саудасымен айналысуы әлемдік қауымдастық пен құқық қорғау органдары біріге отырып мақсатты шараларды жүзеге асырып, күштерін біріктіре отырып қарсылық көрсетулерін талап етеді. Көрсетілген мақалада автор адам саудасы түсінігінің мағынасын ашып, адам саудасына қарсылық көрсетуші қазақстандық, шет елдік және халықаралық құқықтық нормалардың арақатынасын көрсетеді. Автор «адам саудасы» түсінігін қарастыратын 15 қараша 2000 жылғы трансұлттық ұйымдасқан қылмыс туралы БҰҰ Конвенциясы, 1949 жылғы Адам саудасы және жыныстық құлдыққа қарсы БҰҰ Конвенциясы, сондай-ақ ҚР Қылмыстық Кодексі мен шет ел мемлекеттерінің қылмыстық кодекстеріне көңіл бөлген.
Keywords: адам саудасы; эксплуатация; азғырып-көндіру; сату-сатып алу; тасымалдау; жанды тауар