Орталық Азиядағы интеграция мәселелері (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
ХХ ғасырдың екінші жартысында әлемнің әртүрлі аймақтарында алуан түрлі халықтардың одағы, келісімдері, бірлестіктері құрылды. Интеграцияның мәдениеті мен экономикалық және саяси ынтымақтастықтың халықаралық тәжірибелерінің құрылуы мен дамуы байқалды. Алғашында бірігудің негізгі критерийі тазаидеологиялық бірігу болса, 80- жж. идеологияның орнына басты рөлді аумақтық және тарихи жақындыққа, сонымен қатар мәдени – діни құндылықтар орын алды. Аталған жағдайлар Орталық Азия аймағына да қатысты болды, аймақта тәуелсіз дамудың алғашқы жылдары діни, мәдени негіздегі және тарихи аумақтық қарама –қайшылықтар, аймақта жетекшілік үшін күрес негізінде ішкі аймақтық мәселелердің орын алуына алып келді. Орталық Азия аймағы бірқатар мемлекеттердің аймақтағы бай ресурстар үшін саяси және экономикалық мүдделердің тоғысқан торабына айналды.
Keywords: Бірыңғай экономикалық кеңістік; Орталық Азиялық интеграциялық доктрина; біріктіруші идея