КОРЕЯ РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ "ЖАҢА АЗИЯ" ДЕГЕН БАСТАМАСЫ МЕН ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ДИПЛОМАТИЯНЫҢ АЗИЯЛЫҚ БАҒЫТЫ (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Мемлекеттің екі тарапқа бөлінген жағдайында орналасқан Корея үшін аймақтық жəне əлемдік бейбітшілік пен тұрақтылықты қамтамасыз етуде көршілес төрт мемлекеттің – АҚШ, Жапония, Қытай мен Ресейдің дипломатиялық қолдауы мен азиялық аймақтың басқа елдерімен пəрменді стратегиялық ынтымақтастығы ауадай қажет. Азияда дамыған жəне дамушы елдер санаттары бар болғандықтан, Корея өзінің «делдалдық» қызметін басшылыққа алып, осы мемлекеттер арасында байланыстырушы рөлді атқара алады. Оған қоса, қандай да бір мемлекеттің мəртебесі мен имиджін нығайту бірнеше халықаралық форумдарды өткізу немесе оған төрағалық ету арқылы жүзеге асатынын есте ұстаған жөн. Ол үшін Корея əлем елдерімен тұрақты жəне мазмұнды ынтымақтастық деңгейін қамтамасыз етуі тиіс.
Keywords: жаңа Азия; дипломатия