ООН ғаламдық бастамалары төзімді энергетикалық дамудың және ахуалдың өзгерісінің облысында (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Бұл мақалада тұрақты энергетикалық даму және климаттың өзгеруі саласындағы БҰҰ жаһандық бастамалар қарастырылған. Жаһандық қауіп-қатерлерге адамзат жауабының мобилизациялаушы факторы болып табылатын БҰҰ-ның, сонымен қатар БҰҰ Бас хатшысы жанында 2009 жылы құрылған Энергетика және климат өзгерісі жөніндегі сарапшылардың консультативті арнайы тобының қызметіне талдау жасалған. Топтың қызметі бірегейлігімен сипатталады, өйткені оның құрамына Өндірістік даму ұйымы, БҰҰ Даму бағдарламасы, Қоршаған орта жөніндегі бағдарламасы, БҰҰ қоры, Климаттың өзгерісі жөніндегі БҰҰ рамалық конвенциясы және т.б. сияқты БҰҰ жүйесінің басты ұйымдарының, Жаһандық экологиялық қордың, халықаралық ұйымдардың (Әлемдік энергетикалық кеңес, Атомдық энергетика жөніндегі халықаралық агенттік және т.б.) жоғарғы деңгейдегі өкілдері кіреді. ҚР Президенті Н. Назарбаевтың «Жасыл көпір» және «XXI ғасырдағы тұрақты дамудың жаһандық энергоэкологиялық стратегиясы» бастамаларына үлкен көңіл бөлінеді.
Keywords: БҰҰ; Қазақстан Республикасының бастамалары; «Рио 20»; тұрақты даму; климаттың өзгеруі; «Жасыл көпір»; энергетикалық даму