(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Мақалада Дүниежүзілік кеден ұйымы шеңберінде тауарды кеден шекарасынан өткізу тәртібі бойынша мемлекеттер ынтымақтастығының кейбір мәселелері қарастырылған. Сонымен қатар Дүниежүзілік кеден ұйымы салаларының белсенді қызметі; осы ұйымға мүше мемлекеттердегі кеден органдарының қызмет сапасын арттыру; кеден шекаралары арқылы тауар, адам және капитал айналымын реттеудегі үрдістерді жеңілдететін кедендік тетіктерді бірыңғайлаудың құқықтық қырлары және халықаралық кедендік стандарттарға байланысты мәселелер қарастырылған. Қорытындылай келе, авторлар Дүниежүзілік кеден ұйымы аясында кедендік істердегі халықаралық ынтымақтастық мүше мемлекеттер арасында халықаралық құқықтық және ішкі құқықтық жүйе арқылы кеден және сауда қатынасын жеңілдетуге қолайлы жағдай жасайды, халықаралық үкіметаралық ұйымдар қызметі мемлекеттердің экономикалық тәуелсіздігін нығайтуға ықпал етеді, ал Дүниежүзілік кеден ұйымы осындай ынтымақтастықтың институциялық негізі болып табылады деген пікірге келеді.