(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2026)
Бұл зерттеу Орталық Азиядағы мәдениетаралық коммуникация ерекшеліктеріне баса назар аудара отырып, ұлттық қақтығыстарды талдау және шешу барысында жасанды интеллектті қолдану мәселелерін қарастырады. Жұмыс өңірдегі ұлттық қақтығыстардың қазіргі жағдайына шолу жасаудан басталып, этносаралық шиеленістердің негізгі себептері мен проблемалық бағыттарын анықтайды. Зерттеудің негізгі мақсаты – қақтығыстарға қатысты деректерді жинау және өңдеу үдерістеріндегі жасанды интеллекттің рөлін талдау. Бұл тәсіл дәстүрлі талдау әдістері арқылы байқалмай қалуы мүмкін жасырын үрдістер мен тенденцияларды анықтауға мүмкіндік береді. Зерттеуде машиналық оқыту және деректерді талдау алгоритмдерінің қақтығыстарды анықтау және оларды шешу стратегияларын оңтайландыру мүмкіндіктері жан-жақты қарастырылады. Сонымен қатар, мәдениетаралық коммуникацияны түсіндіру және қақтығыстардың ушығуының алдын алу мақсатында машиналық оқыту мен табиғи тілді өңдеу технологияларының әлеуеті кеңінен зерттеледі. Әлеуметтік желілердегі мәліметтер мен қоғамдық пікір көшбасшыларының мәлімдемелерін жасанды интеллект алгоритмдері арқылы талдау қоғамдық көңіл-күйдегі өзгерістерге жедел әрекет етуге және ықтимал қақтығыстарды алдын ала болжауға мүмкіндік береді. Зерттеу аясында машиналық оқыту алгоритмдеріне негізделген шешім қабылдауды қолдау жүйелерін әзірлеу мәселелері де қарастырылады. Мұндай жүйелер болжамдық модельдер мен имитациялық тәсілдерге сүйене отырып, қақтығыстарды басқару стратегияларын қалыптастыруға көмектеседі. Бұл жүйелер өңірдің мәдени және әлеуметтік ерекшеліктерін ескере отырып, анағұрлым тиімді әрі әділ шешімдер қабылдауға мүмкіндік береді. Ұсынылған тәсіл көптілді мәтіндерді талдау арқылы қақтығыстардың ерекшеліктерін және оларды шешу жолдарын анықтауға бағытталған, сондай-ақ күрделі мәдениетаралық жағдайларда шешім қабылдау үдерістерін автоматтандырудағы машиналық оқытудың әлеуетін бағалайды. Зерттеу нәтижелері Орталық Азиядағы қақтығыстарды реттеуде жасанды интеллекттің зор мүмкіндіктерге ие екенін және бұл бағыттағы зерттеулерді одан әрі дамыту қажеттігін көрсетеді. Түйін сөздер: коммуникация, кластерлеу, сентименттік талдау, қақтығыс, талдау, мәдениет, этнос, модель.