(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2020)
Ресей-Иран қатынастары айқын стратегиялық сипатқа ие, бірақ олар әлі де стратегиялық одақ деңгейіне жеткен жоқ, ал Таяу Шығыста, Орта Азия мен Кавказдағы екі жақ та бір-бірінен ерекшеленеді. Бұл қатынастардың негізгі ұйымдастырушысы уақытша мүдделер мен жалпы проблемалар, атап айтқанда, Батыс пен Американың проблемалары. Сондықтан екі ел бір-бірінің есебінен Батысқа жақындай алады деген ортақ қорқыныш әрқашан бар. «Бұл зерттеу Ресей мен Иран арасындағы қатынастардың сипатын талдау үшін маңызды. Екі елдің де аймақтық және халықаралық деңгейде геостратегиялық маңызы бар стратегиялық мүдделері бар. Бұл стратегиялық қатынастардың маңыздылығы аймақтық қатынастардан гөрі екі елді жаһандық ось құру жолында жасайтын одақ екі ел арасындағы қатынастардың сипаты мен деңгейін түсінуге үлкен мән беретін дәрежеде болады. Бұл зерттеу орыс-иран қатынастарының дамуы мен сол кездегі қатынастарға әсер ететін факторлардың сипатын зерттеуге бағытталған. Зерттеудің мақсаты – Ресей-Иран қатынастарының сипатын және осы қатынастардың көлеміне, олардың деңгейіне және сатып алуды ескере отырып туындаған келіспеушіліктерге талдау жасауға тырысу. Халықаралық деңгейде стратегиялық маңызы бар қатынастар. Екі ел арасындағы қатынастар және ынтымақтастық бағыттары осы зерттеуде қарастырылатын көптеген мәселелер болып табылады. Зерттеудің негізгі нәтижесі екі тараптың «Араб көктемі» «радикалды исламшыларды» шығара бастайтындығымен келісу болды. Мәскеу өз жолында Таяу Шығысты «Аль-Каидамен» қолдамайды, ал Тегеран салафиттердің түбегейлі бақылауын қолдамайды. Түйін сөздер: геосаясат, аймақтық ынтымақтастық, ішкі ынтымақтастық, дипломатия, сыртқы саяси бастамалар, негізгі қатысушылар.