(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2019)
Жаһандық азаматтық білім беру саласындағы білім беру, ғылым және мәдениет мәселелері жөніндегі Біріккен Ұлттар Ұйымының (ЮНЕСКО) қазіргі заманғы қызметінің маңызды бағыттарының бірі болып табылады. Әлемдік азаматтық рухында білім берудің маңыздылығы 2015 жылы Біріккен Ұлттар Ұйымы бекіткен Тұрақты даму мақсаттарының аясында өте маңызды. Қазақстан Республикасында бұл тұжырымдама жаңа және қазіргі уақытта аз зерттелген. Осыған байланысты, осы мақаланың мақсаты қысқаша баяндау, сондай-ақ біздің еліміздің мәдени мұрасы ұлттық білім беру жүйесіне жаһандық азаматтық рухында білім беруді кеңірек интеграциялауға үлес қосуы мүмкін екенін көрсету. Әдістемелік тұрғыдан алғанда, осы мақалада жаһандық азаматтық рухында білім берудің дүниежүзілік маңыздылығын сипаттау, сондай-ақ Қазақстан Республикасындағы осы мәселе бойынша соңғы зерттеулердің таныстырылымы қарастырылады. Қорытындылай келе, қарастырылып отырған тақырыпты қазақстандық білім беру жүйесіне енгізуге және Қазақстан Республикасының мәдени мұра объектілерінің жоғары әлеуетіне студенттерді көрнекі көрсету үшін енгізу қажеттігі туралы қорытынды жасалды. Осы қысқаша зерттеудің практикалық құндылығы, ең алдымен, жаһандық және ұлттық деңгейде жаһандық азаматтық рухында білім беру мәселесін зерттеу үшін ең өзекті бастамаларды көрсету болып табылады. Түйін сөздер: білім беру, ғаламдық азаматтық, тұрақты даму мақсаттары, ЮНЕСКО.