(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Мақалада қазіргі кезеңде ШЫҰ даму мәселелері мен келешегі қарастырылады. Соңғы кездері Қытайда Орталық Азия аймағына деген қызығушылығы артты, әсіресе аймақтағы тұрақтылық пен қауіпсіздікті қамтамасыз ету мәселесі бойынша, сондай-ақ ШЫҰ-ға мүше мемлекеттердің күш-жігері арқылы аймақтық қауіпсіздік мәселелерін зерттеу үшін көп жұмыстар жасалу керек. ШЫҰ өз дамуында жаңа кезеңге, жаңа мүмкіндіктер мен жаңа сынақтармен шығады. Жаңа халықаралық жағдайда туындаған сынақтармен күресу үшін ШЫҰ мүше мемлекеттері «Шанхай Рухын» ұстануға және бірлесіп «бір тағдыр қауымдастығын» құруға тиіс, сонымен қатар «Бір белдеу, бір жол» стратегиясымен сауда саласында ынтымақтастықты ынталандыру қажет, қауіпсіздік пен экономика саласындағы ШЫҰ-ны жан-жақты дамытуға жағдай жасау, мүше болуды кеңейту жөніндегі жұмыстарды белсенді түрде жүргізіп, ШЫҰ-ның барлық мүшелерінің халықаралық аренадағы мүдделерін қатаң және қатал қорғауды қамтамасыз ету қажет. Түйін сөздер: Шанхай ынтымақтастық ұйымы, «Шанхай Рухы», ынтымақтастық, Орталық Азия, құрамды кеңейту, «Бір белдеу, бір жол», «Жібек жолының Экономикалық белдеуі».