(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Терроризм қоғамдық-саяси өмір факторларының, сондай-ақ, қауіпсіздіктің негізгі қауіп- қатерінің бірі болып табылады. Бұрын ешқашан террористік шабуылдар осыншама үлкен ауқымда құрбандыққа және бүлінушілікке әкелген жоқ, осыншама кәсіби дайындалып, ұйымдастырылмаған, ауыр моральді, қаржылық, саяси және экологиялық салдарларға әкелмеген еді. Алайда, террористік ұйымдардағы жастар санының өсуі бүгінгі қоғамдағы терроризм мен экстремизм проблемасын күрделендіріп отыр. Осындай, әлеуметтік, саяси, экономикалық әртүрлі факторлардың ықпалына, жастардың идеологиялық ықпалына ең осал көшбасшылары пайдаланылатын және өз мақсаттары үшін айлалы экстремистік және террористік топтардың қатарын толықтырады. Жастар лаңкестердің фокус-топтарына айналады, өйткені жетілмеген психикаға әсер ету аз жұмысты қажет етеді және көп табысқа қол жеткізеді. Нәтижесінде, олар төлем қабілетсіздігіне, әлеуметтік және материалдық белгісіздікке байланысты зардап шегеді. Жас ұрпақтың өз табиғаты, жасы мен қоғамдағы орны бойынша, белгілі бір әлеуметтік- психологиялық жағдайларда және экстремистік тұлғалардың қалыптасуына мақсатты түрде әсер ететін ойлау мен мінез-құлықтың ерекшеліктері бар. Бүгінде әлемде 500-ге жуық заңсыз террористік ұйым бар, экстремистік топтар мен ұйымдардың қызметі күн сайын артып келеді. Қазіргі заманғы халықаралық терроризмнің айрықша ерекшелігі экстремистік идеологияға негізделген жаһандану болып табылады. Әлемдік қауымдастық көптеген құрбандар мен зор материалдық залал келтірген террористік белсенділіктің өсуіне алаңдайды. Зерттеулер бізге террористік және экстремистік ұйымдардың іс-қимылы Орталық Азия елдерінде жастарды тартудың негізгі себептерін қарастыруға мүмкіндік береді. Мақаладағы мәліметтер Орталық Азия аймағының аумағында терроризм мен экстремизмнің проблемасын жан-жақты зерттеу үшін пайдалы болуы мүмкін. Түйін сөздер: терроризм, экстремизм, жастар, Орталық Азия, терроризмге қарсы іс-қимыл, жалдау, тартылу себептері.