(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Әлемдік экономиканың басты мәселесі мұнай бағасының әлемдік артуы. Мұнай алдағы 30- 40 жылда әлемдегі ең маңызды энергия көзі болып қала береді. Сарапшылардың бағалауынша, 2025 жылға қарай бұл көрсеткіш тәулігіне 116 миллион баррельге жетеді. Дегенмен, әлемдегі мұнайдың дәлелденген қорларындағы ОПЕК елдерінің үлесі 83% құрайды. Әлем мұнай дағдарысының ұзаққа созылу қаупімен бетпе-бет келіп, мұнай бағасының ұзақ уақыт бойы жоғары болуына дайын болуы керек. ОПЕК 2018 жылы бензин мен дистилляттарға деген сұраныстың күніне шамамен 1 миллион баррельге артуын күтеді. Картельдің оптимизмі АҚШ-тағы мұнай өнімдеріне сұраныстың артуына және әлемдік автомобиль сатылымының өсуіне негізделген. Әлемдік экономиканың өсуі, соңғы айларда автомобильдер үшін оң сату көрсеткіштері және АҚШ тұтынуының артуы әлемде бензин мен дистилляттарға тәулігіне 0,993 миллион баррельге сұраныстың артуына әкеледі. Бұл ОПЕК пен ОПЕК-ке кірмейтін елдердің өндірісті шектеу арқылы қысқартуға тырысатын мұнай мен мұнай өнімдеріне оң әсерін тигізеді. ОПЕК-тің мұнай өнімдерінің қысқаруының басты драйвері АҚШ-та тұтынуды қарастырады. Соңғы 25 жылда тұңғыш рет АҚШ-та дизель отыны мен бензинге сұраныс күніне 846 мың баррельге ұлғайды. АҚШ-та бензин мен дистилляттардың резервтері 2017 жылы төмендеп, орташа есеппен 5 жылға төмендеді. Мұнай қорлары да осы көрсеткіштен төмен болды. Қазіргі таңда ОПЕК әлемдік экономиканың жұмысында үлкен рөл атқарады, бірақ оның халықаралық аренадағы рөлі жыл сайын төмендеп, төмендейтіні анық. Бұл көптеген факторларға байланысты. Міне, бастысы. Біріншіден, ОПЕК қазіргі уақытта мұнай бағасының төмендеуімен күресуге қабілетсіз болғандықтан, басқа елдерге мұнай экспорттаушы елдерден қолдау табу керек, яғни басқа елдерге тәуелділігі артады. Екіншіден, соңғы уақытта табиғи ресурстарды және альтернативті энергия көздерін ұтымды пайдаланудың ұлғаю салдарынан мұнайға деген сұраныстың төмендеуіне әкеледі. Мұндай жағдайда ОПЕК «қара алтынның» өндірісін қысқарту саясатын жүргізеді. Алайда, ОПЕК елдерінде мұнай өндіруді қысқарту арқылы, оған кірмейтін мемлекеттер, керісінше, ОПЕК-ті біртіндеп әлемдік мұнай нарығынан ауыстыруға бағытталған өндірісті ұлғайтуға тырысуда. Энергия тасымалдаушыларына деген сұраныстың динамикасы көптеген факторларға әсер етеді, оның ішінде ауа райы, мұнай өнімдерінің бағасы, экономиканың өсу қарқыны және көптеген факторлары. Бұл ұсыныс деңгейін есептеу, сондай-ақ, қиын. ОПЕК+ және басқа да экспорттаушылардың ерекше мақсаттарына қарамастан, нарық конъюнктурасының күрт өзгеруіне алып келетін жазатайым оқиғалар, төгілулер, техногендік және табиғи апаттар орын алады. Көптеген тәуекелдер назардан тыс қалуға мәжбүр. ХЭА, ОПЕК және АҚШ Энергетика министрлігі тұрақты түрде мұнай нарығының болашақ бағалауын жариялайды және осы орайда ең беделді ұйымдар қатарына кіреді. Бұл мақалада әлемдік мұнай нарығындағы «қара алтынның» бағасының өзгерістері және мұнай өндіруіне, экспортына түрлі геосаяси процестердің әсер етуі есебінен көптеген факторлар қарастырылады. Түйін сөздер: мұнай, баға, ОПЕК, бензин, баррель.