(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2018)
Экономикалық жаһандану үдерісі адам әрекетінің барлық саласын қамти отырып, XXI ғасырда әлемдік экономикалық байланыстарды айтарлықтай кеңейтті, өз кезегінде, халықаралық еңбек құрылымының күрделі құрылымына, жұмыс күшінің нарығын реттеу жүйесінің өзгерісіне, халықаралық еңбек көші-қонының жаңа тенденцияларының туындауына алып келді. Мақала мақсаты халықаралық еңбек көші-қонымен өзара байланыса еңбек нарығын зерттеулерде теориялық аспектілерін қарау болып табылады. Батыс авторлардың ғылыми еңбектерінде осындай үрдістің эволюциясына назар аударылады, оның салдары көптеген жетекші елдердің ұлттық нарықтарының салдары оқшауланған құрылымдары болып табылады, олар бұрыннан кіріктірілген, оның үстіне, олар еңбек күшін ауыстыру динамикасымен байланысты. Еңбек ресурстарының трансұлттық көші-қоны бүгінде жүйелі, тұрақты сипатты. Мигранттарды тағайындау орнын зерттеу, еңбек көшіп-қонының ерекшеліктерін анықтау, аймақтық бөлімде зерттелетін үрдістердің теориялық түсінуінің жеткіліксіздігіне көрсетіледі. Жұмыстың теориялық маңыздылығы әлемдік және ұлттық еңбек нарығының әдіснамасын, жаһандану жағдайларында және технологиялық трансформацияда тереңдету және дамытуда болып отыр. Бұл өз кезегінде, әр түрлі ғылыми тәсілдерін келісуге және осы маңызды ғылыми салада ғылыми білімнің фрагменттерін игеруге қабілеттендіреді. Практикалық жоспарда осы тақырыпты зерттеу келесі ғылыми зерттеуде негізгі қорытындыларын қолдануға және әлемдік және ұлттық еңбек нарығын дамыту қазіргі заманғы ғылыми зерттеулерде дамытуға, үдеріс талдауына мүмкіндік береді, халықаралық еңбек көші- қонын дамытуда негізгі бағыттарын анықтайды. Түйін сөздер: еңбек, көші-қон, эволюция, халықаралық, тарих.