(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Осы мақалада Қазақстан Республикасының халықаралық сауда саласындағы коллизиалық құқықты бірегейлендіру бойынша Халықаралық жеке құқық жөніндегі Гаага конференциясына қатысуының перспективалары қарастырылған. Мақалада халықаралық сауда бойынша кейбір конвенциялар талданады. Осы саладағы ғалымдар мен сарапшылардың пікірлеріне негізделген тиісті қорытындылар жасалды. Біріншіден, келісімдердегі кемшіліктер немесе олқылықтар түрінде берілген барлық мәселелер Гаага конференциясының қызметі барысындағы тікелей келіссөздердің тақырыптары болуы тиіс, және бәрін тегіс қамтитын сипатқа ие болуы тиіс, айқын болуы және жеңілдетілген рәсімге сәйкес өтуі тиіс. Екіншіден, түрлі себептер бойынша қолданыста болмай, халықаралық жеке құқық саласындағы ұлттық заңнама мен практиканы дамытуға және жетілдіруге оң әсер еткен конвенцияның құндылығын бағаламауға болмайды. Үшіншіден, Қазақстан Гаага конференциясының толық құқықты мүшесі болып және әрі сол ұйыммен, әрі оның мүше мемлекеттерімен сындарлы және жемісті ынтымақтастықты қамтамасыз етуге ұмтыла отырып, Гаага конференциясына деген өз қарым- қатынасын қайта қарауы тиіс.