(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Мақала Орталық Азиядағы қауіпсіздік жүйесінің сипатын, күйін саралауға арналады. Бұл аймақтағы қауіпсіздік мәселесі Ауғанстаннан НАТО әскерінің шығарылуынан кейін жағдайдың ушығуымен, Украина төңірегіндегі жайттардың толастамауымен өзекті бола түсуде. Соған байланысты Орталық Азиядағы қауіпсіздік жүйесінің сипаты қандай, ол сыртқы қауіптерге төтеп бере ала ма деген сұрақ туындайды. Аймақтағы қауіпсіздік жүйесінің қалыптасуына о бастан сыртқы факторлар қатты әсер етіп, нәтижесінде оның сипатымен мүмкіндіктерін анықтап отыр. Орталық Азиядағы қауіпсіздік жүйесінің сипаты көпфакторлық болып отыр.