(untitled) (Халықаралық қатынастар және халықаралық құқық сериясы, 2016)
Мақалада автор Б.Н. Ельциннің президенттік кезеңіндегі Орталық Азиядағы Ресей саясатын, РФ-ның Орталық Азиядан «кетуін» қарастырады. Қазіргі кезде Ресейдің басқа мемлекеттермен ОАР экономикалық байланысы үзілуге жақын. Аймақтық елде мемлекеттік экономиканың дамуын көрсететін жаңа бағыт қажет болды. Негізгі сектор болып саналатын Ресей өз беделі үшін мұнайгаз секторын сақтап қалу қажет болды, бірақ 1990 жылдың соңында РФ-сы басқа аймақтық ойыншылармен бәсекелестікке түсуге әкелді. Ресейдің сыртқы саяси стратегияны жүргізуге байланысты Ресей Федерациясының Орталық Азия мемлекеттеріне деген қатынасы өзгереді. Ресей Федерациясы аймаққа өз кеңсесін қоюды көздейді. Соның ішінде экономикалық қатынас. Қазіргі кезде экономикалық қатынас Орталық Азия мемлекеттері үшін өзара қатынас негізі болып тұр. Ресей Федерациясы өз аймақтық бәсекелестеріне экономикалық жеңілісін мойындады.