Selection of lexical material in the development of the terminology of oil and gas dictionary (International relations and international law Journal, 2018)
Қазіргі заманғы ғылым мен техниканың даму деңгейінің ауқымы кең. Тіпті танымал баяндау,ең жаңа ғылыми-техникалық жетістіктерді қазіргі заманғы адамның білім жеткілікті үлкен санынтерминологиялық лексикасын талап етеді. Сондықтан зерделеу жекелеген бөлімшелерінің қазіргіуақытта терминолексикаға мәселесіне көбірек көңіл бөлінеді.Мұнай өнеркәсібі – бұл қарқынды дамып келе жатқан экономиканың саласы. Көлікжанғышын қамтамасыз ету көптеген елдерде маңызды болып табылады. Бұрғылау – мұнай-газ өндіру өнеркәсібін бір маңызды саласы, даму деңгейін, оның айқындаушы дәрежесінебайланысты мұнай өндіру, әсіресе, жол қатынасы қиын аудандарда. Соңғы жетістіктердіңаясында Қазақстанның мұнай-газ өнеркәсібінің қалыптасуы және тиісті инфрақұрылымды,өңірдегі табысты игеру мұнай және газ байлығын каспий маңызы Батыс Қазақстанның көбінежедел пайдалану ғалымдар, инженерлер, экономистер, мұнайшылармен отандық және шетелдікжетістіктерді салаларда ұңғымаларды бұрғылау, мұнай өндеу, мұнай құбырларын салу және т. б.Қолданбалы терминоведение ерекше саласы құрылымында терминоведения осы уақытқадейін толық қалыптаспады. Қолданбалы терминоведения болып табылатын салыстыру жекелегентерминдер мен олардың шоғырларын, білімнің белгілі бір саласына жататын қызмет. Соныменқатар, тәуелділік терминнің терминология, термосистемы анықтауға заңдылықтары салыстыруғакезінде мазмұндық және формальды құрылымын терминдер жататын бір ұлттық тілге емес,кіретін әр түрлі тілдер жиынтығы.Осы мақалада мұнай-газ саласына байланысты лексикалық материалдардың терминологиялықсөздіктің негізгі қағидалар туралы айтылған. Ұсынылған қағидалардан «Мұнай-газ» лексикасөздік-минимумы есепке алынып, құрастырылды. Осы сөздікке жалпы ғылыми мұнай газтерминдерге қатысты терминологиялық лексика, сонымен қатар бірмәнді лексикалық бірліктертуралы қарастырылды.