Ядролық қарусызданудың өзекті мəселелері - Мұхаметқали, А. (International relations and international law Journal, 2016)
Соңғы онжылдықта əлемдік саясатта артта қалған қарусыздандыру мəселесі қазіргі таңда қайтадан маңызын алуда. Бір кезде қосполярлы тайталасты аяқтаған келісімнің тағдыры енді халықаралық қауымдастықтың назарында. Осы саладағы жағдай мұқият талдауды қажет етеді, өйткені шұғыл шешімдер халықаралық тұрақтылыққа зиян келтіруі мүмкін. Ядролық қаруды бақылау аясындағы тоқырауды жеңу керек. Бақылау режимі сақталуы керек. Ядролық қаруды бақылаудың жоқтығына қарағанда барлық кемшіліктеріне орай халықаралық қауіпсіздікке бұлардың болғаны дұрыс. Егер Ресей жəне АҚШ басшылары саяси ерікті білдірмесе, осындай бақылау 2012 жылдан кейін жоғалуы мүмкін.