СУБЪЕКТИВТІК ҚҰҚЫҚТАРҒА ҚАТЫСТЫ АДАМ МЕН ТҰЛҒА ТҮСІНІГІ - Дулатов, Ғ. С. (International relations and international law Journal, 2016)
Мақалада субъективтік құқықтарға қатысты адам мен тұлға ұғымы жөнінде мол мағлұмат беріледі.Адам құқықтары қоғам мен әлемде орын алып отырған барлық маңызды құбылыстар мен оқиғаларды «өлшеуге» мүмкіндік беретін әмбебаптық құндылық.Тұлға – құқықтың бастапқы субъектісі, сондықтан да оның құқықтары мен мүдделерінен заңды тұлғалардың құқықтары мен мүдделерінің басым болуына жол беруге болмайды.Адам құқықтары жеке тұлғалардың экономикалық, саяси және әлеуметтік қызметімен қатар жүреді. Оларды тұлғалардың өз ара ықпалдасуының нормативтік нысаны десе болады. Адамзат тарихы мен тәжірибесі көрсетіп отырғандай, адам құқықтары мен бостандықтары қамтамасыз етілмесе, демократия мен әлеуметтік құқықтық мемлекетті құру мүмкін емес.