«БАТЫСТЫ ИГЕРУ» САЯСАТЫ ЖӘНЕ ҚАЗАҚСТАН МЕН ҚЫТАЙ АРАСЫНДАҒЫ ШЕКАРА МӘСЕЛЕСІ - Смағұлова, К. Қ. (International relations and international law Journal, 2016)
Мақала "Батысты игеру" саясаты,Қазақстан мен Қытай арасындағы шекара мәселесі туралы мол мәлімет береді.Қытай бүгінгі таңда XXI ғасыр үлгісіндегі жаңа мемлекеттің негізін қалауда, оның саясаты ұзақ мерзімді мақсаттарға қол жеткізуге бағытталған. Осы бағыттағы ең маңызды мәселе – этникалық топтардың алатын орны. Шекара қорғанысының нығаюын тілге тиек еткенде біз бірден аз ұлттар қоныстанған аудандарды алға тартамыз. Қытай түсініктері бойынша аз қоныстанған аудандарға солтүстік-батыс, батыс аудандарды жатқызады, оларға ішкі Монғолия, ШҰАА, Тибет кіреді. Көріп отырғанымыздай, халықтың тығыз қоныстануына әртүрлі тарихи процестермен бірге климаттық жағдайлар да әсер еткен. Әдетте, теңіз жағалауының маңайында жылы климат болады, бұл тұрғындарға теңіз байлықтарынан баюға, жыл бойы егіншілікпен айналысуға мүмкіндік береді. Атап айтатын болсақ,топырақтың ең құнарлы бөлігі теңіз жағалауының шығыс және оңтүстік бөліктерінде орналасқан.