Дипломаттың іскери сөйлеу этикеті - Boribaeva, S. B. (International relations and international law Journal, 2016)
Бұл мақалада cөйлеу мәдениеті, cөз мәдениетінің негізі – тілдік норма мәселелері қарастырылады. Сөйлеу мәдениетінің нормативті, коммуникативті және этикалы аспектілері баяндалады. Тілдің коммуникативтік сапалары, тілдесудің негізгі бірліктері мен түрлері және қазақ сөйлеу этикетінің спецификасы талданады. Коммуникативтік мақсатқа сәйкестілік сөйлеу мәдениеті теориясының басты категорияларының бірі болып саналады, сондықтан да нақты ахуалды есепке ала отырып және алға қойылған міндеттер мен мақсаттарға сәйкес адресатқа мейлінше ықпал ететін сөздің негізгі коммуникативтік сапаларын білу маңызды. Сөйлеу этикетін меңгеру дәрежесі адамның кәсіби жарамдылық дәрежесін белгілейді. Сөйлеу этикетін меңгеру беделге ие болуға, сенім мен сыйлау құрметін тудыруға ықпал етеді. Мақаланың қорытындысында халықаралық қатынастар факультетінің студенттері үшін «Мемлекеттік тілдегі сөйлеу мәдениеті» – элективті курсын енгізу қажет екендігі туралы пікір білдіріледі.