XIX ғасырдың екінші жартысындағы Ресейдің сыртқы саясатының басым бағыттары - Мырзабекова, Р. С. (International relations and international law Journal, 2016)
Мақала ХІХ ғасырдың екінші жартысындағы Ресейдің сыртқы саясатындағы басым бағыттар туралы мол мәлімет береді.ХІХ ғасырдың екінші жартысындағы Ресейдің сыртқы саясаты елдің ішкі дамуындағы мәселелермен байланысты болды. Ресей, негізінен ішкі мәселелерге басымдылық беріп, халықаралық қақтығыстардан барынша аулақ болуға тырысты, Еуропадағы белсенділіктен бас тартып, даулы мәселелерді дипломатиялық жолдармен шешуге ұмтылып отырды. Жалпы, ХІХ ғ. Ресейдің сыртқы саясатындағы еуропалық бағытта ауыз толтырып айтарлықтай өзгерістер болмады. Сондықтан патшалық Ресей барлық күшін Шығыс елдеріне, оның ішінде Орта Азия мен Қиыр Шығысқа сала бастады.