Еуропалық Одаққа мүше елдердің Украинаға қатысты саясаты (2004-2013 жж.) - Ormysheva, T. A.; Akzharov, B. K. (International relations and international law Journal, 2016)
Қазіргі заман экологиялық мəселелерін қарастыру барысында экологиялық қозғалыс мəселесі, оның құрылуы, мəні жəне қоршаған орта мəселелерін шешудегі маңыздылығына да назар аудару жөн. Экологиялық қозғалыстар мемлекеттің экологиялық саясатын құрудағы қоғам рөлін арттыру үшін өте маңызды құрал болып табылады. Мақалада авторлар қазақстандық экологиялық қоғамдық бірлестіктер мен үкіметтік емес ұйымдар жəне мемлекеттік жобалар əрекетінің түрлі аспектілеріне көңіл бөледі; экологиялық ахуалды жақсарту мақсатында жүргізіліп жатқан шараларға сараптау жүргізеді, сонымен қатар аталмыш шаралардың тиімділігін арттыру мақсатындағы бұл секторды реформалау қажеттілігін дəлелдейді. Авторлар қорытындылай келе қоғам еліктіргендігі мен шаралар нəтижелігін арттыру мақсатында жүргізілуге мүмкін шараларды атап өтеді.