Медициналық қылмыстық құқық бұзушылықтар субъектісінің кейбір ерекшеліктері - Jetibayev, N. S. (International relations and international law Journal, 2016)
Қылмыстық құқық саласында өзекті құқыққа қайшы іс-әрекет ретінде, медицина қызметкерлері тарапынан жасалған қандай қылмыстық құқық бұзушылықтарды кәсіби құқық бұзушылықтарды жатқызуды анықтау мәселесі өзекті болып қалуда. Қазақстан Республикасының Қылмыстық заңнамасы медицина қызметкерлері тарапынан жасалған қылмыстық құқық бұзушылықтарды жеке қылмыстық құқық бұзушылықтар тобына жатқызады. Медицина қызметкерлерінің қылмыстық жауаптылығының ерекшеліктері олардың субьектісінің ерекше мәртебесімен және кәсіби қызметінің әлеуметтік мәнімен анықталады. Отандық қылмыстық құқықтың доктринасына сәйкес, ҚК Ерекше бөлімінің баптарында субъектінің ерекше белгілері көзделсе арнаулы субъект болып танылады. Қылмыстық құқық бұзушылықтың арнаулы субъектісі болып, жалпы субъектінің қажетті белгісінен басқа (есі дұрыстық, белгілі бір жасқа толу), сияқты белгілерден басқа нақты қылмыстық құқық бұзушылық жасағаны үшін басқа тұлғаларды қылмыстық жауаптылыққа тарту мүмкіндігін шектейтін ерекше қосымша белгілерді де иеленуі қажет. Медицина қызметі саласында қылмыстық құқық бұзушылықтың субъектісінің белгілерін анықтауда анықтаушы фактор ретінде заңмен белгіленген медициналық көмек көрсетудің болуы танылады.