Энергияның қауіпсіз түрлерін дамыту: бейбіт атом мәселесі - Baikushikova, G. S.; Kajyrbek, A. (International relations and international law Journal, 2016)
Мақала қазіргі кезеңдегі бейбіт атомның дамуынталдауға арналған. Әлемдік нарықтардың тұрақсыз жағдаяттары, жетекші өндірістік және дамушы мемлекеттердің экономикасының дағдарыстан кейінқалпына келу үдерісінің төмен қарқыны әлемдік энергетикадағы жағдайға әсер ете отырып, оның жаһандық энергетикалық кеңістікте даму болашағын айқындау мәселесін өзекті етті. Соңғы он жылдардағы маңызды феномен – әлемдік энергетикалық теңгерімінде атом саласының меншікті салмағының өсуі болып отыр. Мақалада теориялық көзқарастар және атом энергетикасын қалыптастыру саясаты зерттеледі. Қысқаша түрде атом саласының эволюциясы қарастырылып, төрт кезеңге бөлінеді. Атом энергетикасының басқа энергия көздерінен басымдығы көрсетіледі. Сонымен қатар Қазақстан Республикасының ядролық-энергетикалық әлеуеті талданып, Қазақстанда бейбіт атомды пайдалану және дамытудың маңыздылығы анықталады. Атом энергетикасының даму динамикасы көрсетіп отырғандай, ол болашақта көптеген мемлекеттердің әлеуметтік-экономикалық дамуының негізгі факторының біріне айналуы әбден мүмкін.