Қазақстан экономикасының индустриялық-инновациялық даму теориясы мен тәжірибесін талдау - Ongdash, А. О.; Ongdashuly, Е. (International relations and international law Journal, 2016)
Қазақстан өнеркәсібінің инновациялық дамуының жаңа тұжырымдамалық тәсілдердің бірі кластерлеу болып табылады, оның шеңберінде биліктің, ғылымның, білім мен бизнестік байланысы толық көлемде іске асырылады. Қазақстан өнеркәсібін инновациялық дамыту мақсатымен өнеркәсіптің барлық салаларында кластерлер құру қажет. Өнеркәсіптік өндірісті кластерлік ұйымдастыруды енгізуден синергетикалық әсер көрсеткішін аталған көрсеткішке инновациялар саласындағы, әлеуметтік сала, жаңару саласы мен бірлестіктерді нарықтық позициялары саласындағы көшбасшылыққа қатысты деректерді кіргізе отырып, өнеркәсіптік кластерлердің экономикалық-экологиялық көшбасшылығы саласындағы өзгерістердің сипаты бойынша бағалауға болады. Осыған байланысты автор өнеркәсіп кластерлерін құрудың синергетикалық әсерін кластерлік бірлестіктердің қызметіндегі, не болғанда да болуы және синергетикалық әсерге қол жеткізу тұрғысынан олардың қызмет етуінің тиімділігі туралы дәлелдеуі тиіс өзгерістерді балмен есептеу негізінде бағалауды ұсынды.